Nimi: Felipe WA
Kutsumanimi: Felipe
Rotu: Perunpaso
Sukupuoli: ori
Säkä: 160cm
Syntynyt: 19.08.2008, ikääntyminen
3-vuotias: 19.11.2008
Rek. nro: VH-60000

Painotus: askellaji

Omistaja: TK / Dalek
Maahantuoja: Tijuana / Tijuana Stables


Felipe WA on ehdottomasti yksi upeimpia hevosia joihin olen elämäni aikana törmännyt, nimittäin sitä luokkaa jollaiseen törmää vain kerran elämässään. Felipellä on tulinen, omanarvontuntoinen ja silloin tällöin myös todella häijy orin luonne, mutta ihmisille joita se arvostaa se osaa olla myös todella jalo ja ystävällinen. Niinpä kenen tahansa joka on onnistunut ansaitsemaan orin luottamuksen tulisi olla siitä todella kiitollinen ja ehdottomasti pyrkiä säilyttämään se, koska tätä parempaa hevosta saa todella etsiä — eikä sitä välttämättä tule koskaan löytämään.

Hoitaessa Felipe on ihan ok, riippumatta kuka hoitaja on. Se ei välitä vaikka tuntemattomat lääppivät sitä, mutta käyttäytyy aina lempi-ihmistensä parissa paljon rennommin, ystävällisemmin ja vapautuneemmin. Tuntemattomat ihmiset ori ignooraa lähes täysin, ei siirry pyydettäessä, poraa kavionsa maahan eikä nosta niitä ja puraisee jos jokin ei miellytä. Tutussa seurassa se on aina kiinnostunut hoitajan tekemisistä ja haluaakin tutkia jokaisen harjan erikseen. Felipellä on melko herkkä iho ja siksi sen kanssa saakin olla varovainen erityisesti päästä ja kainaloista harjatessa, sillä ori ei säästele tuttujakaan jos sitä raavitaan liian kovalla harjalla. Felipelle on helppo laittaa suitset, kunhan kuolaimet eivät ole kylmät. Satulaa ori sen sijaan välttelee viimeiseen asti väistelemällä, jalkaa polkemalla, luimimalla, puremalla tai potkimalla. Tällainen käytös tosin kitkeytyy ihmeen helposti pois, jos oriille tarjoaa samaan aikaan mussutettavaksi sen lempiherkkua porkkanaa. Toki Felipe pullistelee vatsaansa, mutta se on pieni paha muuhun verrattuna. Taluttaessa ori on ihan hirveä – se tanssahtelee, kiskoo, ryntäilee, huutaa muille hevosille ja machoilee tammoille.

Ratsuna Felipe taipuu varsin monenlaiseksi. Keskivertoratsastajalle tai huonommalle se on silkkaa kauhua (ehkä vain kiusatakseen), sillä muutaman epäselvän avun jälkeen Felipe yleensä tympääntyy yrittämään kun kerran ratsastajakaan ei osaa ja vetäiseekin sitten komeat pukkisarjat joita voi kehuskelematta sanoa tepsivän aika mahtavasti niihin "hyviinkin" ratsastajiin. Sen sijaan niille jotka osaavat kontrolloida apunsa oikein ja ovat saaneet orin kunnioituksen, on Felipe oikea aarre. Se on todella herkkä ja tuntuukin parhaina päivinään taipuvan vaikka rusetille pelkkien pohjeapujen johtamana. Orilla on myös todella hyvät ja irtonaiset askellajit, joiden ylläpitämiseen se tosin tarvitsee ratsastajan avustusta. Maastossa Felipe saattaa vetäistä yllättäviä spurtteja "pelästyessään", mutta pääosin se on melko maastovarma. Oli miten oli, se on varmaa että Felipe on kaikkea muuta kuin tavanomainen hevonen.


Felix WA Agapio WA -
-
Mariana WA -
-
Carmenia WA Me Gustas Cassius -
-
Carmelita WA -
-


Felipe WAn on kasvattanut eräs hyvin arvostettu Perulainen perunpasosiittola Wivia-Arista Stud. Kyseisellä tallilla on monenkymmenen vuoden kokemus puhdasrotuisten askellajipainotteisten perunpasojen kasvatuksessa.
Felipe ostettiin Tijuana Stablesiin parivuotisena, kun se ensin ole koulutettu ratsuksi kasvattajansa luona. Ori myytiin, sillä sen temperamenttinen luonne ei vastannut kasvattajan kriteereitä.

Isä, Felix WA on upea perunpaso-ori suoraan rotunsa edustajien parhaimmistosta, eikä tämän herran jälkeläisten omistaja voi olla muuta kuin todella ylpeä hevosestaan. Väriltään Felix WA on ruunivoikko kuten poikansa Felipekin, eikä ulkonäössä muutenkaan mitään moitittavaa ole. Felix onkin pärjännyt kadehdittavan hyvin näyttelyissä — niinkin hyvin, että sen voi hyvällä omatunnolla sanoa voittaneen melkein jokaisen näyttelyn johon on osallistunut. Askellajikilpailuissa ori on menestynyt myös hyvin, sillä se omaa luonnostaan korkeat ja puhtaat askeleet joita se esittää ylväästi, oli selässä sitten mestariratsastaja tai tavallinen pulliainen. Felix on KTK-I palkittu ja jättänyt jälkeensä yli sata varsaa, joista monet ovat menestyneet isänsä esimerkkiä noudattaen paitsi näyttelyissä ja askellajiratsastuksessa, myös muissa lajeissa. Nykyään ori on jo reippaasti yli kahdenkymmenen vanha ja viettelee leppoisia päiviä kotilaitumilla. Luonteeltaan Felix on aina ollut rauhallinen ja helposti käsiteltävä, eikä se todellakaan ole vain niiden osaavimpien ratsastajien hevonen.

Emä, Carmenia WA on kaunis harmaankimo perunpasotamma, jonka elämäntarina on kaikkea muuta kuin tylsä tai tavanomainen. Carmenia WA syntyi vahinkovarsana hyvin nuorelle pasotammalle, joka menehtyi synnytyksen aiheuttamiin komplikaatioihin. Heikossa hapessa ollut Carmenia saatiin kuitenkin pelastettua ja sitä hoiti perheen keskimmäinen tytär Maria tuttipulloruokinnalla. Varsa kasvoi vahvaksi ja sille kehittyi varsin tulinen temperamentti. Se ei luottanut muihin ihmisiin kuin hoitajaansa, mutta se myytiin kuitenkin. Ostaja palautti Carmenian viikossa takaisin, sillä tamma oli heittänyt ratsastajan selästään ja tallonut tämän käsivarren murskaksi – niinpä perheellä ei ollut oikein muuta vaihtoehtoa kuin antaa Carmenian olla Marian hevonen. Viisivuotiaana tammalla alettiin kilpailla askellajikisoissa ja siitä paljastui oikea mestari. Muutamassa vuodessa kaksikko jyräsi itsensä Perun kansallisten askellajikilpailujen mestariksi. Valitettavasti kävi niin, että Maria putosi pahasti erään toisen hevosen selästä ja mursi selkänsä alaraajat halvauttavasti. Carmenia jäi ilman ratsastajaa ja rakasta hoitajaansa, jonka oli pyörätuolilla vaikea liikkua tallilla. Vähitellen tamman luonne katkeroitui niin, että se oltiin lähellä lopettaa. Maria kuitenkin pyysi tammalle vuoden armonaikaa, jolloin se päätettiin kokeilla astuttaa Felixillä. Varsan syntyessä tamma osoittautui todella hyväksi emäksi ja sen luonne muuttui aivan erilaiseksi kun sillä oli varsa josta huolehtia. Vähitellen myös Mariaa alettiin kuntouttaa, jolloin Carmenia sai tärkeän roolin tytön terapiaratsuna. Niinpä voikin sanoa tamman elävän elämäänsä onnellisena loppuun asti...


t. Tijuana's Salome (e. Andraemona)
t. Tijuana's Dot-Com (e. TS's Queen Dot Kong)
t. Beatriz DLK (e. Tiger's Child)
- ei kilpaillut
Tekstien © Tijuana
Kuvien © Narrawin Stud
Ulkoasun © TK

virtuaalihevonen - a sim game horse