Tallipihan Pesusieni

Virtuaalihevonen - Sim Game Horse

Shetlanninponi, ruuna - rautias, 100cm - syntynyt 12.03.2003, 14v
VH12-017-0802 - Yleispainotus: HeC, 40cm
Omistaja: TK (VRL-00555) - Ent. omistaja: Alegre


© Zuzana Buránová

Luonne

Pesusieni on juuri se perinteinen heppatarinoiden shetlanninponi: pieni, pyöreä ja kuriton. Ruuna oli saanut elää ihan pellossa nuoruusvuotensa isomman ponilauman jatkeena, jonka jälkeen se peruskoulutuksen jälkeen päätyi kiertämään ratsastuskoulusta toiseen. Lopulta ruuna päätyi Alegreen, josta se tuupattiin minulle puoliväkisin kaupanpäällisenä ollessani ostamassa kahta tammaa. Tallinväki ei ole vielä osannut päättää oliko Pesusienen saapuminen lahja vai kirous, mutta ainakin ruuna on tuonut tallin arkeen vipinää ja vilskettä.

Pesusieni osaa olla hankala hoidettava myös kokeneemmille. Lapsia ja muuten vaan kokemattomia ei pidä päästää touhuamaan ruunan kanssa yksin ja muutenkin olisi parempi, että lapset pidettäisiin kaukana ponista. Ruuna ei juurikaan pidä lapsista ja saattaa huonompana päivänä päätyä jopa hampaiden käyttämiseen. Hoitotoimenpiteiden aikana Pesusieni harvoin jaksaa seistä kiltisti paikallaan. Yleensä ruuna pyrkii pyörimään kuin hyrrä tai muuten vaan tekemään elämästä kovin vaikeaa. Kaikki mihin poni vain ylettää päätyy sen hampaisiin eikä mikään ole niin kivaa, kuin harjapakin tyhjentäminen harja kerrallaan. Huolettomasti taskuun tungetut lapaset katoavat silmänräpäyksessä ja varomattomasti kavioita puhdistava hoitaja saattaa tuntea hampaat takapuolessaan. Helpointa Pesusienen kanssa on suorittaa varustus vähintään kahden henkilön voimin ja niin ripeästi kuin mahdollista.

Käsiteltäessä Pesusieni vaatii myös kokeneen ihmisen narun toiseen päähän. Ruuna pyrkii aina tekemään asiat oman päänsä mukaan ja onni onkin, että kyseessä on pieni poni eikä suuri hevonen. Ratsuna Pesusieni on hankala ja vaatii huomattavan paljon työtä jo alkukäynneistä saakka, jotta ponin saa keskittymään työntekoon. Pesusieni kyllä oppisi ja osaisi vaikka mitä, jos se haluaisi. Ajaessa ruuna on hieman säyseämpi kuin ratsastaessa, sillä kärrylenkit tuntuvat olevan sen mielipuuhaa. Siitä huolimatta varomaton kuski saattaa löytää itsensä pusikosta, mikäli unohtuu vain matkustamaan kärryillä ja ihailemaan maisemia.

Pesusieni on varsinainen houdini ja sen kanssa saa ollakin erityisen tarkkana. Poni karkaa heti jos siihen on tilaisuus, eivätkä sitä pitele normaalit solmut ja salvat. Parhaimmillaan Pesusieni aukoo myös muiden karsinat ja lähtee suorastaan Polle Mustangin tyylisesti johdattamaan laumaansa kohti preeriaa, tai naapurin viljapeltoa. Muiden hevosten suhteen ruuna on hieman hankala, sillä suuresta egostaan johtuen sen on ehdottomasti saatava olla porukan pomo. Ruuna osaa olla hankala myös pomotettaville "alaisilleen", minkä vuoksi se joutuukin usein tarhaamaan yksin. Toisaalta taas Pesusientä parempaa varsojen kurissa pitäjää ei olekaan, yleensä hankalinkaan nuori ei montaa päivää tarvitse Pesusienen seurassa ennen kuin käytöstavat ovat hallussa.

Sukutaulu ja jälkeläiset

Tallipihan Pyörremyrsky
she, rt
Hyrskynmyrsky
she, rt
Hyrsky
she, rt
Myrskyn Kukka
she, rt
Kukkaisneito
she, rt
Kosken Kuohu
she, rt
Kedon Kukka
she, rt
Mäkelän Lumme
she, rt
Koskelan Einari
she, rt
Koskelan Eemeli
she, rt
Koskelan Martta
she, vkk
Ulpukka
she, rt
Mäen Metsänhenki
she, rt
Ulpu
she, rt

Kilpailut (vain sijoitukset)

  Päivämäärä Jaos Järjestäjä Luokka Tulos
01. 00.00.2015 RJ Järjestäjä xcm 0 / 00

© Zuzana Buránová

Päiväkirja

21.02.2016 - Kolme uutta ponia
Alegren käynti oli jälleen tuottanut tulosta, sillä olin löytänyt kaksi suorastaan hurmaavaa shetlanninponitammaa. Lunatar ja Enchanté olivat jo varmoja valintoja, mutta sitä ennen Alegren omistaja halusi esitellä minulle kolmannenkin ponin. Tallipihan Pesusieni oli pieni pyöreä ruuna, joka oli tullut samassa kuormassa tammojen kanssa erään ratsastuskoulun lopetusmyynnistä. Alegressa oltiin jo aika epätoivoisia ponin myynnin suhteen, sillä monet halusivat juurikin lastenponin ja Pesusieni oli sellaisesta niin kaukana kuin mahdollista. Heikkona hetkenä suostuin ottamaan myös Pesusienen, sillä sain sen myötä alennusta myös tammojen kauppahintaan. Myöhemmin ponien saavuttua kirosin jo päätöstäni, kun Pesusieni onnistui karkaamaan rehuvarastoon jo ensimmäisenä iltanaan kotona ja seuraava yö vietettiinkin ähkyvahdissa.


© Feadan Ponies 2016 - 2018
Ulkoasu © Jasny (VRL-01414) - Taustakuva © Yldist
virtuaalitalli / sim game stable