Amerikanshetlanninponi - infoa virtuaalimaailmaa varten

Tämä sivu on koottu virtuaalihevosmaailmaa varten! Sivun tekstit on kirjoittanut TK sivun alareunassa mainittuja sivustoja lähteenä käyttäen. Mahdollisista asia- ja käännösvirheistä saa ja pitääkin huomauttaa ottamalla yhteyttä mailitse (tiikelikala @ gmail.com)

This page contains information about the American Shetland Pony breed. The page has been made as a source of information about the breed for finnish sim game stable people due to lack of correct information about the breed in finnish language. Any questions about the page can be directed to the email address stated above.

Huomio!
Tätä sivua saa vapaasti linkittää keskustelupalstoille, tallien sivuille sekä muille virtuaalihevosiin liittyville sivuille. Sivuston tekstien kopiointi omille sivuilleen ilman lupaa ei ole sallittua. Mikäli käytät tämän sivun tekstejä lähteenä omille teksteillesi, ole hyvä ja linkitä tämä sivusto selkeästi ja näkyvästi lähteisiin.


Sisältö





Rodun historia

Myöhään 1800-luvulla ensimmäiset shetlanninponit tuotiin Amerikkaan Shetlandsaarilta. Rodun kehitys alkoi välittömästi ja shetlanninponeja alettiin risteyttää muun muassa hackneyponiin ja myöhemmin myös pienikokoisiin arabialaisiin ja englannintäysiverisiin.

Vuonna 1888 perustettiin The American Shetland Pony Club (ASPC). Perustajat halusivat ylläpitää luotettavaa kirjaa suvuista ja pitää silmällä rodun kehitystä.

Rotu jakautui vähitellen neljään eri tyyppiin; classic, foundation, modern pleasure ja modern. Myöhemmin ASPC alkoi rekisteröidä myös risteytyksiä, joista syntyi American Show Pony ja National Show Pony.


Rodun käyttö

Amerikanshetlanninponi on monipuolinen rotu, joskin pieni koko asettaa hieman rajoituksia. Yleisin käyttö on vaunuponi, rodulle järjestetään muun muassa classic pleasure driving -luokkia. Näyttävien liikkeidensä ansiosta amerikanshetlanninponi on mainio showponi. Lisäksi ponit kilpailevat halterluokissa ja costumeluokissa. Suuremmat ponit soveltuvat lasten ratsuiksi kouluun tai esteille sekä gymkhanaan.




Tyypit

Rotu on jakautunut kuuteen eri tyyppiin.



» Classic

Classic-ponien historia ajoittuu aina 1800-luvulle, jolloin ensimmäiset shetlanninponit rantautuivat Yhdysvaltoihin.

Classicit eivät ole yhtä siroja ja suuriliikkeisiä kuin modernit. Kaikki värit ovat sallittuja appaloosaa lukuunottamatta. Yhdenkään classicin säkäkorkeuden ei tulisi ylittää 46 tuumaa (116,48cm).

Luonteeltaan classicit ovat säyseitä ja miellyttäviä. Luonteensa vuoksi classicit ovatkin hyvin monipuolisia käyttöponeja. Ponit toimivat ajoluokissa yksin, pareina tai isompina ryhminä ja lisäksi classicit ovat mainioita lasten kanssa. Classicit soveltuvat myös terapiatoimintaan.


» Foundation

Foundation-tyyppi perustettiin ASPC:n jäsenten toimesta säilyttämään amerikanshetlanninponi sellaisena, kuin se oli parhaimmillaan 1950-luvulla.

Classiciin verrattuna foundation on pienempi ja raskasrakenteisempi. Kaula on lyhyempi ja paksumpi ja jalat ovat lyhyemmät. Kilpailevan foundationin säkäkorkeus ei saa ylittää 42 tuumaa (106,68cm), mutta pelkästään jalostuskäytössä olevat ponit voivat olla korkeampia.

Foundationit esitetään mahdollisimman luonnollisina; mitään keinotekoisia lisäyksiä, kuten harjanpidennyksiä ei sallita. Reaalimaailmassa foundation-poni voi kilpailla classic-ponien luokissa.


» Modern

Modern on tulosta amerikanshetlanninponien vahvasta risteytyksestä hackneyponien kanssa. Modernit ovat liikkeiltään hyvin näyttäviä ja ne ovatkin kuin kotonaan showkentillä. Kilpailuissa modernit jaetaan säkäkorkeuden mukaan kahteen eri kategoriaan: alle 43 tuumaa (109,22cm) korkeat ja 43-46 tuumaa (109,22cm - 116,84cm) korkeat.

Driving- ja halterluokkien lisäksi erityisesti isommat modernit ovat mainioita lasten ratsuja. Vaikka modernien luonne usein vastaa niiden ulkonäköä, ne ovat erittäin yhteistyökykyisiä ja helposti koulutettavia.


» Modern Pleasure

Modern Pleasuressa korostetaan luonteen merkitystä yhdistettynä Modernin ulkonäköön. Kilpailuissa Modern Pleasure arvostellaan ennen kaikkea käytöksen perusteella.

Modern Pleasuret kilpailevat halterissa ja ajoluokissa. Luokasta riippumatta ponin tulisi olla miellyttävä ajaa ja katsoa.

Luonteensa vuoksi Modern Pleasuret sopivat mainiosti aloittelijoille, nuorille ja muille ei-ammattilaisille.


» American Show Pony

American Show Ponyksi voi kutsua mitä tahansa ASPC- tai Hackney Society -rekisteröityä ponia tai ponia, joka on syntynyt rekisteröidyn shetlanninponin ja rekisteröidyn hackneyponin jälkeläisenä.

American Show Ponyt ovat suurempikokoisia ja näyttäviä poneja. Niiden säkäkorkeus voi olla 48 tuumaa (121,92cm). Nämä ponit sopivat mainiosti ajoluokkiin näyttävyytensä vuoksi, mutta vähitellen niitä on alkanut näkyä myös ratsastusluokissa.


» National Show Pony

National Show Pony on uusin tulokas. Rekisteri perustettiin vuonna 2003, jotta pienten ponien harrastajat voisivat kehittää oman sporttityyppisen poninsa. National Show Ponyksi hyväksytään poni, jonka toinen vanhempi on rekisteröity puhdasrotuinen miniatyyri tai shetlanninponi. Toinen vanhempi voi olla mitä tahansa hevos- tai ponirotua.

National Show Ponyt voivat olla jopa 144,27cm korkeita. Yleisimmin poneja käytetään ratsuina, tavallisten luokkien lisäksi myös westernluokissa.


ASPC/AMHR?

Farmien sivuilla näkyy välillä poneja, joiden tiedoissa lukee rekisteröity ASPC/AMHR. Nämä ponit on siis rekisteröity sekä shetlanninponiksi että miniatyyriksi. Yleisesti nämä ponit ovat säkäkorkeudeltaan alle 38 tuumaa (96,52cm).

Tuplarekisteröityjen ponien kuvia käytettäessä kannattaa katsoa ponin ulkonäköä, ennen kuvien pistämistä ponilleen. Jotkut tuplarekisteröidyt ponit ovat erittäin selkeästi amerikanshetlanninponi näköisiä, kun taas toiset tuplarekisteröidyt ponit ovat selvästi amerikanminiatyyrejä.

Molemmat paperit omaava poni voi kilpailla sekä shetlanninponien että miniatyyrien luokissa, mutta yhdessä tapahtumassa vain jommalle kummalle rodulle osoitetuissa luokissa. Suurin osa kuitenkin kilpailuttaa ponejaan vain toiselle rodulle avoimissa luokissa eikä molemmissa.


Rotu virtuaalimaailmassa

Virtuaalimaailmassa amerikanshetlanninponi on todella harvinainen rotu. Yksittäisiä poneja saattaa kävellä vastaan satunnaisesti, mutta kasvattajia on harvassa. Useamman yksilön omistaneita ja pienoista kasvatustoimintaa harrastaneita ovat nyt jo lopettaneet Frontiére ja Fantome.

Vuonna 2015 amerikanshetlanninponi on alkanut löytää jalansijaa virtuaalimaailmassa. Askellajijaos ARJ toi erityisesti amerikanminiatyyriä sekä siinä sivussa amerikanshetlanninponia ajatellen luokkavalikoimiinsa ajoluokat, jotka perustuvat luokkiin joissa amerikanshetlanninponit kilpailevat myös reaalimaailmassa.

Virtuaalisesti amerikanshetlanninponi sopii näyttelyponiksi, valjakkoon ja agilityyn. Isompien kanssa voi varmasti kilpailla myös helpoissa luokissa esteitä ja koulua. Vuodesta 2014 alkaen ARJ tarjoaa erityisesti amerikanshetlanninponeille sopivia ajoluokkia.

Suurimmaksi ongelmaksi muodostuu varmasti kuvat. Farmeja on harvassa ja vielä harvemmalta saa vastauksen. Kuvat ovat usein pieniä eivätkä aina niin hyvälaatuisiakaan, joten nirso ei kannata olla. Tässä olisi varsin mainio rotu piirrettyjä harrastavalle!





Lähteet:
American Shetland Pony Club, American Shetland Pony
Ulkoasusta kiitos Jasnylle!